Ledad rävhårs streamer...






Tycker du att det är krångligt och svårt att binda en lite större streamer som är ledad. I så fall prova att bind denna. Lätt att binda, den blir inte tung så du kan kasta med en klass 6 kanske även med en 5:a om du har "rätt" lina. Flugan fiskar dessutom bra i jakten på öring, jag har bundit många varianter av den här och slutligen fastnat för denna som inte fått något namn ännu. Förslag?
Du kan variera storlek på krok om du vill ha den större eller mindre och färg beronde på vilken färg på materialet du använder. Själv binder jag den svart/silver, vit, grå och en abborre färg.
Band mina ledade ofta med 40lb wire men gåt över till 20lb då jag fått för mig att bakdelen rör sig bättre. Du kan även skippa stjärten med rävhår och binda in en Wiggle Tail stl M eller S


Material till denna fluga på bilderna.

Krok: Bakre Ahrex TP605 #4 främre Ahrex TP605 #2.
Bindtråd: Textreme Power Thread 100d.
Stjärt och vingar: Svart rävhår.
Kropps material: Textreme Long Hair Holographic UV/silver & red/black.
Wire: Partridge 20lb eller om du vill ha karftigare 40lb.
Beads: Fly Dressing Cajun Craw 6mm.
Huvud: Senyos Laser Dub, svart.  Titan dubbing på ovansidan fungerar också utmärkt.
Ögon: Fly Dressing 5,5mm White/ Pink eller White/Red.
Lim: Zap Brush snabblim samt Zap epoxy. ( Gulff UV lim)



Bind in en bunt rävhår som på bilden minst 2-3 ggr krokens längd. Tänk på att inte ta för tjock bunt.
När jag klippt ut rävhår som jag ska binda in så använder jag alltid en liten kam och kammar ur mycket av underullen. Har du en bit rävhår med böjda hårfibrer så lägg den en stund i varmt vatten och lägg den på tork på ett tidningspapper. Allra bäst är att tvätta håret med schampo eller tvål sedan med balsam, efter det låt biten torka på ett papper.



Sedan binder du in en bit av Long Hair Holo , börja bakifrån med glesa varv och med tätare varv mot krokögat. Spara 7-8mm för at binda in rävhåret.



Därefter binder du in en bunt preparerad rävhår som vinge. Tryck med nageln på rävhåret så att du breddar vingen. Vingen ska nå en bit ut på stjärten. Lägg på lite snabblim.


Dags för främre kroken. Lägg på lite snabblim, snurra på tråden och linda den sick sack så du får ett bra underlag för wiren.


Sedan är det dags för att fästa den bakre kroken med wire och en 6mm bead som på bilden. Öglan på wiren ska vara minst halva beadens bredd och allt ska sitta rakt så att beaden vilar på kroken som på bilden. Lägg på snabblim och krysslinda hårt över wiren i flera gånger.


 Nu när bakre kroken är fäst så binder du in Long Hair Holo bakifrån med täta varv, inte för långt fram, se bild att du måste spara en lång bit av kroken. ( Gummisnodd för att hålla bakre kroken )


Längst fram binder du in den adra färgen av Long Hair Holo här svart/röd.  Bind in 2-4 varv. Tänk på att spara utrymme till vinge och huvud!!


Nu är det vingens tur som du binder in brett, tryck med nageln. Den ska nå till halva bakre krokens vinge, och du less is more!
Huvudet skapar du av Senyos Laser Dub. En bunt på undersidan en bunt på ovansidan, den på undersidan gör du inte så stor. Bind in buntarna på mitten, vik bakåt och linda tråden mot buntarna.


Avsluta bintråden med en whipfinnish, på med lite snabblim. Kamma huvudet på över och undersiadan men även på sidorna så du får den formen som på bilden. Lägg märke till avståndet från Laser Dubben till krokögat. Viktigt!! för att fästa ögonen.


Placera ögonen så de delvis fästs över dubbingen. Se till att dom sitter jämt. Fyll sedan utrymmet mellan ögonen med epoxylim. Se bild nedan på den vita flugan. Snurra flugan medan limmet torkar så det inte rinner dit du inte vill ha limmet.
Du kan även använd UV lim vilket går mycket snabbare. Själv använder jag epoxy då jag säljer flugor i butiken och anser att ögonen sitter fast bättre med epoxy.

Nu är det bara ut och fiska, isen har inte lagt sig än.
Har du frågor eller behöver hjälp med bindteknink eller materail så är du välkommen till butiken så hjälper jag dig över en kopp kaffe.

Här under några andra färger som jag använder.






LYCKA TILL!

Kommentarer

Populära inlägg