FLUGLINAN...


 Det är inte lätt idag att anpassa ett spö till den linan man ska fiska med, jo du läste rätt. 

Anpassa spö efter linan. 

Ska man se det rent praktiskt så först väljer man vilken fisk man ska fiska efter och i vilka vatten sedan vilka flugor som skulle vara användbara därefter en tafs som är lämplig till flugan, en lina som är anpassad till flugan och tafsen, först när detta är klart så väljer man spö som motsvarar att man kan kasta linan utan några besvär och rulle som linan ryms på och om det är större fiskar väljer man även ett effektivt bromssystem på rullen. 

Bakvänt kanske du tycker men om du tänker logiskt så är det så här man bör tänka. Nuförtiden väljer de flesta ett spö först.

Till flugfiske med mindre flugor så som torrflugor, nymfer osv väljer du kanske en lina klass 4 till 6. Fiskar du efter större fisk med streamers kanske linklass 6 eller 7 passar bra. Sedan finns det kustfiske, havsfiske, laxfiske och gäddfiske mm men här berör jag bara fisket i våra åar och sjöar på jakt efter främst harr, röding och öring.

Vad innebär då klass 5 på linan?

Idag har vi ett system som kallas AFTM (Association of Fishing Tackle Manufactures) som år 1959 tog fram ett system som standard för att väga in en lina. De första 9,14m eller 30 fot vägs och klassas i olika klasser.  Men utveckling på både spön och linor har gjort att det är närmast omöjligt att anpassa en lina bara genom AFTM klasserna men kan vara en bra vägledning. 

De flesta linor men inte alla anger vikten på linans klump dvs den delen längst fram som utgör kastvikten. Då klumpen kan vara olika lång och för det mesta håller man den utanför spöspetsen innan kastet så är det mycket mer intressant att veta klumpens vikt. 

Tittar man generellt på hur vikten ser ut när man väger in hela klumpen räknat i gram, nuförtiden har det blivit populärt att även ange vikten i grains så ser det ungefär ut så här.

Klumpvikt klass 4 /10g 154gr.   5/12g 185gr. 6/15g 231gr. 7/17g 262gr hela klumpen.                                                 Första 9,14m i AFTM.   AFTM4 7,7g.  AFTM5 9,1g  AFTM6 10,4g AFTM7 12g                           

Klumpvikten varierar på olika linor och olika tillverkare så nu blev det inte lättare att välja.

Men om man nu ska välja lina, vi säger en klass 5 så bör man även ta i beaktning vilken sorts lina man vill ha. WF weight forward DT double taper eller Shoting Head dvs en lös klump man fäster en skjutlina till. De flesta väljer en WF. DT linan är speciell där linans vikt ökar desto mer lina man har utanför spöspetsen men i regel följer de AFTM klassningen, men tänk då om du har 15m lina ute vilken klass blir det då på linan....Åter till WF linan. OK då väljer man en WF lina en helflytande lina, men hur ska klumpen vara utformad??? Vilken tapering, vilken längd?  Det beror på hur driven kastare du är och i vilka vatten och biotoper du ska fiska i. 

I regel är en WF lina med klumplängd på 8-9m lättare för en flugfiskare som inte är så driven, att kasta och fiska med, främst för att han/hon känner linans tyngd i bakkastet. En lina med kort klump är även lättare att utföra underhands/ speykast med. En lina med kort klump är även lämplig i trånga utrymmen. Vad finns det för nackdelar? Jo..man måste skjuta lina då man inte kan hålla mer än klumpens längd i luften. En del tycker att de plaskar mer men det kan även bero på hur man kastar. Vill man att det inte ska plaska och skrämma fisk så minskar man linans hastighet men riskerar kortare kast som resultat. Det jag tycker är det mest negativa är att man måste ta in lina dvs skjutlina inför varje kast. Ponera på att om man kastar 15m och klumplängden är 8m så måste man ta in 7m skjutlina inför varje nytt kast och hålla den i handen. Kastar man längre desto mer lina att ta in men framförallt i strömmande vatten är oftast 30m kast ofiskbara, du står helt enkelt på fel sida ån.

Här nedan 2st klass 5 linor först Vision Feel 90 med en klumplängd på 9m och nedanför Scientific Anglers Mastery SBT med klumplängd på 7,4m.










Linor med längre klump säg 10-14m är det som många föredrar. Har du en klumplängd på 12 m och ska kasta 15m behöver du bar skjuta och ta in 3m. Det blir ett annat sätt att fiska på. Trevligare lugnare mer koncentrerat tycker jag. Kan också bli ett mer effektivt fiske där du lyfter linan ur vattnet kastar igen presenterar flugan utan att slippa dra in mycket löslina, flugan finns en längre tid på vattnet, det är ju där fisken finns och inte i luften. Nackdelen är man behöver mer utrymmer i bakkast och något svårare med underhands och speykast. Med en längre klump kan du styra linan bättre i vattnet vilket är nog så viktigt för flugans presentation. Sedan finns det flera sorters linor att välja på, allt från presentation till stora streamers osv.

Här nedan två av de mest populära linorna i butiken, överst Scientific Anglers Mastery ART med en klumplängd på 10,6m och 11,1g klumpvikt i klass5. Nederst Vision XO 10m klump med en vikt på 12g i klass5.







Sedan har vi långbelly linorna med klumpar 14-22m men även längre. Dessa linor är det inte så många som fiskar med i dag men de som gör det kan inte tänka sig något annat. Du kan om du ska kasta långt behålla lång lina i luften, lätt att styra linan och flugan i vattnet. För mig är det omöjliga att underhandskasta med dessa linor men en driven speykastare kan speykasta med linorna. Oftast svårare att gör korta kast.Som du ser i tabellen för den här linan ( Scientific Anglers Mastery Trout ) att om du har hela klumpen ute så väger den 19,4g på en klass5 lina men AFTM klassningen är korrekt.





Hur ska då klumpen vara utformad? Det här är min erfarenhet. Fiskar du på ställen där du kastar mycket uderhandskast bör klumpens vikt vara koncentrerad mot spötoppen se bild nedan ( linan är en Scientific Anglers Speylite Scandi).

Klumpen blir smalare mot tafsen vilket gör att viktkoncentrationen ligger närmast spöet så det blir lättare att belasta spöet under spey eller underhandskast. Nackdelar? jo det finns...fiskar du med större streamerflugor kan det vara en fördel där den tjockare delen av klumpen ligger närmast tafsen för att orka bära ut flugan i kastet. Bilden nedan på en lina med största vikten längst fram. ( Airflo Superflo Kelly Galloup Float)


DT linan double taper är den lintyp som de flesta av oss gamla uvar började fiska med, en del även innan PVC linor kom, de fiskade med silkeslinor ( som börjar bli populära igen). I dag pekar allt på att linorna kommer att tillverkas av Polyurethan som är skonsammare mot miljön än PVC.  Dt linan som du ser på bilden nedan är en jämntjock lina. Desto mer utanför spöet desto tyngre att kasta med. Inte många som fiskar me dessa linor idag men jag har en som jag fiskar med i bland och då med torrisar flymfer och våtflugor, lätt att menda och oftast fiskar jag på 10-15m  och behöver inte ta in lina utan ett luftkast och flugan fiskar igen.






Shotingheads och delade fluglinor.
Lösa klumpar, shotingheads var väldigt populära för 10-20 år sedan men nu är det mest laxfiskarna som använder dessa, däremot kommer det fler och fler linor på marknaden som är delbara, det vill säga att man kan byta ut den främsta delen från flyt till olika sjunkhastigheter eller en annan vikt och längd.
Oftast är det lite tyngre linklasser dessa linor tillverkas till. Praktiska, det går fort att byta från flyt till sjunk, nackdelen är som ovan, smalare mot flugan ovh vänder inte de största streamerna lika bra som Airflo Kelly Galloup linan ovan.

Fiska med sjunklina?
Själv fiskar jag med flyt ca 97% av mitt fiske då jag oftast fiskar i sådana vatten som det räcker med en flytlina. Men om man då ska fiska med sjunklina så finns det olika sätta fiska på. Fiskar man snett nedströms och låter strömmen transportera flugan och linan så är det noga vilken sjunkhastighet man har på linan för att undvika bottennapp. Det finns allt från slow intermediate till supersnabbsjunkandelinor.
Fiskar du aktivt streamerfiske så väljer du den tyngsta linan du kan få tag till ditt spö. När du kastat ut linan så börjar du ta hem lina på en gång och flugan stannar på det vatten djup som den befinner sig i när du börjar ta in den och går rakt som en flyende fisk. När du tar hem en fluga med en flytlina eller sinktip så går flugan upp mot ytan sedan ned mot botten och så simmar inte en som flyende fisk som öringen jagar....men jag får fisk även på det sättet med en flytlina så teorierna är många.
Det finns en del olika sjunklinor. Hel sjunklina, lina där klumpen sjunker och linor där yttersta spetsen på klumpen sjunker ( Sink Tip). Hel sjunklina lämpar sig bäst för båtfiske då även skjutlinan sjunker och kan vara svår att hantera när man vadar så bästa valet när man fiskar från land är en lina med flytande skjutlina. Det går givetvis att använda linkorg men det blir mer prylar att kånka på.
Mina val är när jag fiskar aktivt streamerfiske och tar in linan hela tiden gärna uppströmskast så till en 6 eller 7:a gärna en 200grains Scientific Anglers Sonar Sink 25 Cold, vill jag att strömmen ska ta med sig flugan och linan ibland ta hem lina ibland använder jag en sinktiplina så som en Scientific Anglers Sonar Titan Sinktip 6 eller 3. 
Fiskar jag däremot snett nedströms på lax eller vandringsöring så väljer jag Vision Hybrid med utbytbara spetsar och då gärna klump versionen så jag kan välja skjutlina själv.

Vision Hybrid där du kan byta spetsar.



Scientific Anglers Sonar Sink 25 Cold

Scientific Anglers Sonar Titan Sinktip 

Jag får många frågor av mina kunder vilka linor de ska välja, Alla flytlinor klass 5 och 6 har jag på rulle så man kan testa linorna på sitt spö ute på gräsmattan. Det man bör tänka på är att när man lyfter en lina från vatten så går det tyngre än när man lyfter linan från gräsmattan. Som du kanske förstår är detta en djungel och vid ditt linköp bör du välja en butik där personalen har lite kunskap och gärna så du kan testa linan själv. Tyvärr (och nu sticker jag ut hakan) har trenden gått så att man kastar med allt för tunga linor.
Här om dagen pratade jag med en kund som har ett ganska kraftigt spö i klass 7 och han hade blivit rekommenderad lina som med spets vägde 25g. Idioti, visst bär spöet linan men för att få maximalt ut av spöet så är en klump på ca 17g det rätta. Den som rekommenderade 25g bör nog gå en kastkurs och lära sig kasta med anpassade linor. Min vän Rallaren som är en av de bästa att fiska efter stor öring och till 99% underhandskast fiskar med ett Sage 10´klass 7. Enligt honom är det en lina med 9,6m klump som väger exakt 16g den ultimata kombinationen. Många laddar på med allt för tunga linor när de ska kasta spey eller underhandskast för att lyckas men i verkligheten är en lättare lina mycket lättare att kasta och fiska med om man behärskar tekniken. Punkt.

Varje år kommer det nya linor och ibland har jag förmånen att testa flera av dem. Nu har jag möjligheten att sälja Airflos linor. De har bla två mycket speciella linor. Två linor främst till större flugor, korta klumpar, en sjunk och en flyt. Det kommer en utvärdering senare.

                                Airflo Ridge 2.0 Sniper....klass 6 9,2m 15,5g



Airflo Superflo Ridge2.0 Streamer Max Short  en sjunklina, 7,3m klump 14,5g i klass 6.





Detta var mycket kortfattat om linor, har du frågor så hör av dig så försöker jag hjälpa till om jag kan.

Men skagitlinor då? ...Köp ett spinnspö eller gå en kastkurs.

Tight Lines Kari












Kommentarer

Populära inlägg