Pryltokig
Det är lätt att bli "pryltokig" i unga år när man invigs i flugfisket.
Hade jag haft det där spöet kanske jag nått ut 5m till och fångat fisken,
eller den där linan,
eller den där tafsen,
eller de där vadarna,
eller den där flugan,
eller den där rullen.....
Det är en risk att många tror att man behöver massor med prylar, ju mer desto bättre, desto dyrare desto bättre när man beger sig ut på flugfiskeäventyr men sanningen (om det nu finns någon sanning) är en annan.
Oftast är det en marginell skillnad mellan ett flugspö som kostar 4000kr och ett som kostar 12000kr.
En flugfiskare som är i startstadiet i sitt fiske eller fiskar då och då märker knappast skillnaden.
För att få ut full potential av spöet som kostar mer skall man var en mycket driven kastare.
Linan som man väljer tycker jag är mycket viktigare än spöet. Man kan säga att spöet är som chassiet i en bil och linan är motor och växellåda. Beroende på vart och hur man fiskar och med vilka flugor man fiskar med så väljer man en lina ( WF lina, weight forward ) med en klumplängd och vikt som passar sitt fiske och sitt spö.
Idag finns det en uppsjö av olika modeller på linor och det är en ren djungel att hitta rätt. En butik med kunnig personal är nog ett måste för att det ska bli rätt.
Själv har jag de flesta linor jag säljer i klass 5 & 6 på rulle så kunderna får testa linan på sitt spö innan köp.
Lina med lite längre klump.
Lina med kort klump.
Förutom lina spö och rulle så är tafsen en viktig del i flugkastet. Vilken tafs man ska ha beror på flugstorlek och vind mm. I regel om man fiskar med insektsimitationer så bör tafs längden vara spöets längd och lite till samt att tafsen skall vara taperad. Antingen köper man en färdig tafs eller så knyter man själv tafsen med olika dimensioner av material. Men....blanda aldrig olika märken av tafsmaterial, de kan vara olika hårda och försämra knutegenskaperna, framförallt skarva inte vanlig nylon med fluorocarbon, ska du göra det till spetsen använd då en liten ring.
Vadare, vadarskor av ett pålitligt märke så de håller dig torr. Gummi eller filt på vadarskorna är ett diskussions ämne. Generellt kan man säga att gummi är mycket bättre på land när du vandrar längs ån och filt bättre i vattnet på många ställen. Idag väljer de flesta gummisula och dubb. Jag har genom åren märkt att när någon dubb har lossnat och man ska ersätta den så brukar den nya dubben inte sitta så bra, har inte kommit på någon bra lösning ännu....Har du?
Man behöver inte vadare för 15000kr men i regel är de vadare som är högre prissatta bättre i hållbarhet. Allt beror på hur mycket man fiskar. Oftast räcker att vadarpaket ( vadare & skor ) för 2500-3500kr långt.
Fiskar du mycket kan det löna sig med något mer avancerade vadare.
Har man kommit upp i ålder som jag så är en vadarstav ett mycket bra hjälpmedel...finns hopfällbara att köpa men en skidstav fungerar också bra.
Glasögon, keps eller mössa rekommenderas.
Övriga bra att ha saker är peang, håv, några rullar tafsmaterial och framförallt en sotpanna, kåsa och kaffe.
Flera gånger har jag upplevt att det kommit in kunder i butiken och frågat efter spön i 12-16 000 kronors klassen och när man frågat lite närmare om deras fiske så har de nyss börjat fiska men det verkar som de mest fiskat på internet och sociala medier. Han eller hon har ingen glädje av ett så kallat märkesspö för 15000 förutom att visa upp sin statuspryl för andra. Ett spö för 2000kr med en lina för 900-1400 passar bättre och det gäller nog också för många som fiskat ett tag.
Det har även kommit in kunder som fiskat flera år och vill köpa ett nytt spö men efter att vi provkastat gamla spöet med olika linor så har det räckt med en ny lina.
Om jag själv skulle köpa ett nytt spö så spelar det ingen roll vad det är för fabrikat. En del fabrikat marknadsför sina spön med livstids garanti, men märk väl att det oftast är för material och fabrikationsfel och skulle inte spöet gå sönder de första fisketurerna så är det nog inget material eller fabrikationsfel.
Köper man hos en handlare har du ett års garanti och tre års reklamtionsrätt på det du handlar så det där med livstid...ja ja. Sedan kan det vara stor skillnad på olika leverantörer hur de behandlar reklamationer och det bör man ha lite hum om.
Spöet jag väljer skall uppfylla mina önskemål, längd, aktion, vikt och passa med den linan jag vill använda, om den sedan kostar 1999:- istället för 15000:- är en fördel. Det är ju ett verktyg och ingen statuspryl.
Själv tycker jag om lite "långsammare, mjuka" spön. Fångar de flesta fiskar på 10-20m och har inget behov att kasta 20-40m. Värdesätter drillningsegenskaper och hur lätt det är att gör korta kast mer än hur långt jag kan kasta. Har sett att de flesta som testar spön eller linor ute på gräsmattan nästan aldrig provar korta kast utan så långa som möjligt.
Splitcane och glasfiber spön är härliga spön att fiska med när man kommit över långkastar hysterin. Glasfiber har börjat tillverkas igen av många fabrikanter och de behöver inte kosta så mycket däremot kostar ett splitcanespö många pengar, men gillar man dem så kan det vara värt det.
Jag ska inte sticka under stolen att prylhysterin har även drabbat mig men över 30 års flugfiske så har det kanske bankats in lite vett i skallen när det gäller val av prylar, de är ändå "bara" verktyg som hjälper till att fånga fisken. Om spöet är det "värsta" man kan tänka sig i 20 000kr klassen eller ett för 2000 kr så har man nog lika roligt ute vid vattnen ändå.
Det jag vill säga är att man behöver inte ha det värsta, dyraste utrustningen när man flugfiskar. Viktigaste är att man har roligt!!
Skitfiske i sommar på er!
Kommentarer
Skicka en kommentar