tisdag 24 juli 2018

Matuka...

Matuka är en fågel på Maori eller Bittern på Nya Zeeländska. Det var brunaktiga fjädrar från den fågeln de första Matuka flugorna bands av av Maorierna som är ursprungsbefolkning på Nya Zeeland.
Nu är fågeln fridlyst så originalet kan man inte binda längre men matuka style flugor binds nu av andra fjädrar.


Med dagens snabba utvecking av nya material, bindtekniker och nya flugor så tycker jag att det är både intressant och roligt att gå tillbaka i tiden. Här runt omkring har vi Flug Pelles flugor, Hede flugorna, djupflugan och många andra.
Matuka style kommer som sagt ursprungligen från Nya Zeeland men blev ett väldigt populärt sätt att binda i USA och här i Europa.
Jag band en hel del Matukas förut inna de stora ledade streamerna gjorde intåg här uppe i norden.
Nu har jag återupptagit med att binda lite mindre streamers som är bättre anpassade i en del vatten som vi har här i Jämtland och framförallt i lågt vatten.Som du ser på bilderna kan man binda med olika stilar beroende vilken fjäder man använder. Lång relativt smal eller lite kortare och bredare. Flugorna är mycket lättkastade och rör sig fint i vattnet.
När öringen jagar blindsill eller elritsa som den heter så är en Matuka i rätt färg en mycket bra fluga men fungerar väl även i andra sammanhang. Själv har jag fått en hel del öring i Dammån på olika Matuka flugor.

Flugorna på bilderna är bundna av och på:
Krok: Ahrex NS110 #6 men jag använder även Tiemco 5263 #8-4.
Kropp: SLF Squirrel dub.
Ribb: Tunn silver metall tråd.
Vinge & Hackel: Övre bilden Whiting Coq de Leon Tupp nacke och den nedre bilden olive stor tuppnacke för lax eller streamerflugor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar