måndag 17 oktober 2016

Cul de canard...CdC

Ett mycket intressant flugbindningsmaterial är Cule de canard som fritt översatt från franska blir and rumpa, fjädrarna benämns ofta som CdC.
CdC är fjädrar från rumpan på andfåglar och har massor med bistrålar samt är naturlig impregnerade eftersom de sitter nära ändernas fettkörtlar. Sedan kan det diskuteras hur mycket fett det är kvar från änderna på de färgade fjädrarna men i vilket fall som helst så binder alla bistrålar fett som tillförs tex
Marc Petitjeans CdC olja.
I Frankrike och Italien har CdC varit vanligt och populärt i årtionden. Här i Sverige har under det senaste 10 åren blivit allt vanligare med CdC i flugbindningen.

 "Streaking CdC" bunden av endast CdC. Flugbindare Kari Lautamäki.

Själv gilla jag att både binda och fiska med CdC flugor. De torkar lätt i luftkastet, även under ett vanligt rollkast. De "flyter" mycket bra och lätta att forma till den form man önskar att fisken ska se.
Det är även roligt att binda med CdC och jag rekommenderar starkt Marc Petitjeans verktyg
Magic Tool och Marc Petitjeans Tool Stacker.
Med dessa verktyg så blir det så mycket lättare och roligare att binda med CdC, dom är värda varenda krona.
Det finns lite olika leverantörer på CdC och jag har provat en hel del olika och den erfarenhet jag fått är att Marc Petitjeans CdC har den bästa kvaliten i förhållande till pris. Fjädrarna har långa bistrålar vilket underlättar när vissa flugor ska bindas. De kommer i olika färger så det är din fantasi som kan skapa den där flugan som fångar fisk. Du kan binda torrflugor, nymfer, streamers mm med CdC.
Länk till MP CdC så du kan se de olika färgerna:


Dagslända med kropp, vingar och hackel av CdC. Flugbindare Kari Lautamäki.

Finns det några nackdelar? Ja om man fångar mycket fisk på en fluga så kan de vara svåra att få dom rena. De sista åren har jag börjat använda Amadou. Det är någon slags svamp som är väldigt effektiv att torka CdC flugor med. Jag har alltid med den när jag är ute och fiskar och underlättare oerhört mycket att få CdC flugan torr och ren.
Du som vill ha lite tips ocm flugbindning med CdC så ett tips är att sök på Youtube. Sök på Marc Petitjean som är en mästare på CdC flugor.
Här under en film från Tjuonajokk där Daniel Bergman och Marc Petitjean fiskar med bl a CdC flugor och Marc berättar lite om CdC. I filmen finns även länkar där Marc binder sina CdC flugor.

                                      


Kläckare med vinge och hackel av CdC. Flugbindare Kari Lautamäki.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar