lördag 24 juni 2017

Tiden räcker inte till och XO...


Andreas, en av deltagarna på streamerkursen.

TIDEN, tiden räcker inte till som det känns. Redan midsommar och jag har inte hunnit med att börja fiska på allvar. Rykten går att "rocken" har börjat kläcka, paniken, stressen sprider sig som en iskall vind från stortån och uppåt.
Nåja...har ändå varit ute vid fiske vattnen, bla. hållit i en en tvådagars kurs i modernt streamerfiske tillsammans med Daniel Bergman, lite streamerfiske och även härliga dagar med Nedre Norra Fågelhundsklubben med föreläsning, skytte, utställning mm så jag har fått del av det roliga till mig men...att fånga en vakande fisk gärna på torrfluga är det jag vill nu...trots att jag för det mesta fiskar streamer efter större öringar.

I går midsommarafton begav jag och mina Gordons till Ammerån. Gick först ett par rundor på en sträcka med mitt streamerspö och en 7cm streamer, fick en öring på ca 40cm. Blev lite less, frågade en fiskare som stod stilla på en fläck om det gick bra att gå ut lite nedanför honom. Ja det gjorde det sa han och sedan gick han och ställde sig framför mig så jag var tvungen att fråga vad han gjorde...

Bytte ställe och tacklade mitt Vision XO 9´#5. Hade bara hunnit prova det som hastigast i Långan några kvällar före. En av Ronnie Erikssons bundna flugor närmare bestämt Lisslen #14 fick den äran att fästas på tafsen. Det svärmade vassländor andra mindre dagsländor och nattsländor.
Gick upp en bit och såg några små vak och skulle bara testa om dom var intresserade av flugan. Två st öringar på ca 35 cm gillade den.
Det började blåsa mer och mer, mörka moln låg lågt och ingen fisk ville ta flugan. Jag kortade tafsen och tänkte på Rolf Smedman som om jag minns rätt skrev om Blue Zulu eller var det Black Zulu, "ovädersflugan" och eftersom jag gillar klassiska våtflugor så hade jag asken med dom med mig och band på en Blue Zulu.
Blue Zulu

Kasten gick förvånansvärt bra trots den hårda blåsten, linan som satt på rullen var en Scientific Anglers SBT #5. Den har en kort klump och jag gillar den linan när jag fiskar med småflugor. Jag har även en Vision XO #5 som jag kommer att använda, längre klump och lättare att hålla i luften.
Efter några kast mot en liten nacke där jag förlängde linan varje gång så högg det till i spöet. En större fisk kändes det som. Det visade sig att det var en harr på ca 45cm som gav mig en god kamp och XO spöet fick jobba lite så jag fick känna på när det är böjt.

Jag var osäker om jag skulle "kosta" på mig ett nytt klass 5 spö men jag fiskar en hel del torr och våtflugor, det kommer som i perioder med olika fisken.
Så bestämde jag mig för att i år skulle jag pensionera mitt gamla Vision 3Zone som jag gått med sista året.
När det gäller klass 5 så har jag hafte en del spön genom åren:
Sage GIII, Sage GIII+, Sage SPL, Sage Z-Axis, Sage One, Pool 12, Winston, Scott Power Ply, Scott G2 en del klingor av olika märken jag köpt.
Har även fiskat och provat Loop av alla sorter olika Loomis, Vision, Hardy, Scott  mm.
Vision XO....först trodde jag att det skulle bli för snabbt för mig men när jag höll flera olika spön i handen med rulle på så kändes XO lättast och på något vis smidigast så jag valde ett XO på vinst och förlust. Hade även hört att många är mycket nöjda. Klasse som driver Trofé Montage är mycket nöjd och i år även köpt ett 9,6 #7.
Efter ett par dagars praktiskt fiske så visar det sig inte vara det snabba spöet som jag trodde utan ett snabbt smidigt spö som det går att kasta 5m likaväl som 25m om det skulle behövas. Klass 5 känns som en 3:a eller en 4:a.
Ett otroligt roligt effektivt spö att fiska med, ett av de allra bästa spöna jag fiskat med.
Nu hoppas jag bara på lite bättre väder och lite bättre fiske än det jag har haft hittills och som du vet så med all utrustning...smaken är som baken. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar